Stucwerk

Stucwerk laat zich in het algemeen omschrijven als ‘de afwerking van wanden en plafonds met kalk en gips’. Toch is deze omschrijving niet allesomvattend. Er zijn ook afwerkingen met een cementgebonden basis mogelijk. En denk aan gevels en tuinmuren die afgewerkt worden met een pleisterlaag.

Stucwerk heeft enkele belangrijke functies. Ten eerste als vochtwering toe te passen. Doorslaand en optrekkend vocht kan door het stucwerk worden geremd. Stucwerk heeft als tweede functie bijzondere brandwerende eigenschappen. Met nieuwe materialen kan een hoge mate van brandvertraging worden bewerkstelligd. Niet in de laatste plaats heeft stucwerk een decoratieve functie; dat geldt zowel voor historische panden, als ook in de moderne bouw.

Vroeger was de stukadoor vaak een all-round vakman. Tegenwoordig zijn er veel specialisten. Voor iedere klus is er dé vakman voor het beste resultaat. In het stukadoorsambacht zijn er diverse specialismen te onderscheiden:

  • stukadoors die in hoofdzaak in de nieuwbouw werkzaamheden verrichten waarbij de wanden en plafonds behang- of sausklaar worden afgeleverd;
  • stukadoors die zich voornamelijk bezighouden met de totale afwerking van wanden en plafonds met bijvoorbeeld sierpleisters en/of glanspleisters, al dan niet voorzien van lijstwerk en ornamenten;
  • stukadoors die zich gespecialiseerd hebben in gevelstucwerk en/of gevelisolatiesystemen;
  • restauratiestukadoors die oud en/of monumentaal stucwerk kunnen herstellen, of namaken.

Deze laatste groep stukadoors hebben zich verenigd in het Neerlandsch Stucgilde. Gildeleden hebben zich verdiept in traditionele technieken, hebben kennis van verschillende stijlen en weten welke materialen moeten worden gebruikt om authentiek vakwerk te realiseren. Met liefde voor het vak werken Stucgilde bedrijven aan het behoud van het culturele erfgoed en kunnen decoratieve gevels, wanden en plafonds weer in hun oude glorie herstellen.