Lijsten & ornamenten

Veel historische gebouwen zijn versierd met kroonlijsten, rozetten en ornamentiek. Maar ook in modern ingerichte woningen is lijstwerk, bijvoorbeeld in combinatie met indirecte belichting, prachtig. Restauratiestukadoors kunnen zelf mallen maken om de lijst geheel naar wens te realiseren. Ook kan beschadigd lijstwerk hersteld worden, door een deel van de lijst opnieuw te trekken en een exacte kopie naadloos in het originele plafond terug te plaatsen.

Met decoratieve ornamenten en lijsten kan het esthetische effect van een gebouw of ruimte aanzienlijk worden verhoogd. Een mal maken, op de juiste wijze materiaal aanmaken, lijsten trekken, verstekken maken, handmatig lijstwerk repareren, etc. vergt echter vakmanschap.

Gipsmengsel voor juiste afbindtijd

Er is bijvoorbeeld speciaal gietgips, maar dit is niet geschikt voor lijstwerk. Restauratiestukadoors maken daarom hun eigen gipsmengsel aan, zodat ze voor het trekken van hoogwaardige gipslijsten een langere afbindtijd van de gips hebben. Alleen dan wordt overal een egaal en strak resultaat verkregen.

Brandwerendheid

Als de gipsspecie uithardt, verdampt het overgrote deel van het water dat aan het gips is toegevoegd. Desalniettemin blijft 21% van het water achter in de gipslaag. Het water wordt onderdeel van het harde gips. Handig om te weten, want dit is ook meteen de verklaring dat gipsstucwerk brandvertragend is. Gipswerk blijft dus ook zwaarder door de aanwezigheid van het water en moet zorgvuldig bevestigd moet worden. Restauratiestukadoors bekijken daarom zorgvuldig de bouwconstructie en weten raad met bevestigingsmogelijkheden, maar ook met de juiste verstekken.

Ornamentiek in elke stijl

Voor elke stijl is er passend lijstwerk en ornamentiek. Barok of Jugendstil, Art deco of Rococo, alles is mogelijk. Het Stucgilde beheert de originele Silberling collectie zodat beschadigde plafonds met originele mallen kunnen worden gerestaureerd. Vraag een Stucgildelid bij u in de buurt naar de mogelijkheden.

Brochure herstel van stucplafonds met lijsten, ornamenten

Download hier de folder