Met een Stucco Lustro kunnen middels verfmaterialen op een pleisterlaag verschillende marmersoorten worden geïmiteerd. Bekende marmerimitaties zijn Brèche Violet, St. Remy, Jaune di Sena en St. Anna. Ook elke willekeurige fantasiemarmer is mogelijk. Het maken van een goede imitatie vergt veel ervaring.

Er is een vlakke en gladde ondergrond van het pleisterwerk nodig om een marmerimitatie te kunnen maken. In het algemeen wordt de kleur van de ondergrond ongeveer gelijk gemaakt aan de lichtste tint van de natuurlijke marmersoort. In tegenstelling tot de stucmarmertechniek wordt de Stucco Lustro uitgevoerd met verfmaterialen. De aderpartijen e.d. worden gemaakt met verfproducten die vaak voor een deel zelf worden samengesteld.

Verdassen

De vakman zal de verf op de gewenste kleur moeten maken door aan het gebruikte bindmiddel kleurpigmenten toe te voegen. Afhankelijk van de te imiteren marmersoort worden eerst de aderpartijen opgebracht en daar waar nodig “verdast” (verzacht). Zowel voor het aanbrengen van de aderpartijen als voor het verdassen worden speciale penselen en kwasten gebruikt. De “steentjes” worden aansluitend aangebracht en met verschillende tinten (afhankelijk van het gewenste resultaat) kleur gegeven. Daar waar nodig kunnen ook deze licht worden verdast. Indien gewenst kunnen er zelfs breukvlakken worden geïmiteerd.

Stucco Lustro