Het Neerlandsch Stucgilde en haar leden komen regelmatig in het nieuws. Spraakmakende restauratieprojecten, bundeling van ‘nieuwe, oude verhalen’ en interviews met leden worden in verschillende media gepubliceerd. We bieden graag een overzicht:

November 2017

Perfecte reproductie originele lateistukken

Eén van onze gildeleden kreeg de vraag of er boven 2 nieuwe ramen, aan de achterzijde van een oud pand, identieke lateistukken konden worden gestukadoord. Ter plaatse werd met PU-rubber een contramal gemaakt. Van het hoekstukje werd een aparte mal gemaakt. De mallen konden vervolgens worden afgegoten met een cementgebonden gietmortel. Het laatste hoekstukje is nog aan het drogen in de mal. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de laatste latei binnenkort geplaatst worden, zodat dit pand opgesierd wordt met een perfecte reproductie van de originele lateien!


Februari 2017

Studiereis naar Genua

Reportage van onze studiereis naar Genua in Mebest. Met uitgebreide verslaglegging van de bezochte historische panden en de demonstratie van een Italiaanse meester stukadoor, inclusief foto-impressie.

 

 

Juli 2016

Stijlkamer in jubileumboek

In het boek ‘JAN, het boegbeeld van de afbouw’, dat werd uitgebracht ter ere van het afscheid van NOA-voorzitter Jan van de Kant, wordt onze stijlkamer van het Stucgilde in het NOA-Afbouwcentrum beschreven.

 

 

April 2011

Met de mantel der liefde

Voor ons 10-jarig jubileum schreef wijlen Pim Metman een bijzonder boekje over 7000 stucwerk. ‘Met de mantel der liefde’ is zo geschreven, dat ook buitenstaanders in begrijpelijke taal onbekende weetjes over eeuwenoude materialen en technieken uitgelegd krijgen. Er staan namelijk ook allemaal prachtige anekdotes van veelal oudere vakbroeders in opgetekend. Geïnteresseerden kunnen voor € 12,50 een boekje (met CD) bestellen bij het secretariaat van het Neerlandsch Stucgilde.

 

 

September 2009

Special Monumentaal Stucwerk

De introductie van het restauratiebestek stucwerk was aanleiding voor het blad Monumenten om een special uit te brengen over monumentaal stucwerk. Onder meer over schadediagnoses en hoe dan verder, praktijkvoorbeelden en de minerale pleister.