Het Neerlandsch Stucgilde heeft het vruchtgebruik van de Silberlingcollectie. De vereniging NOA heeft de Silberlingcollectie aangekocht. De collectie is onder gebracht in een lokaal in het NOA-gebouw in Veenendaal. Leden van het Stucgilde beheren gezamenlijk de collectie  en restaureren met regelmaat originele ornamenten, zodat er mallen van kunnen worden gemaakt.

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw tot in het tweede kwart van de 20ste eeuw was de firma Silberling & Co één van de grootste aanbieders van ornamenten in Nederland. Op industriële schaal vervaardigde hij mallen en liet deze op bestelling afgieten en ter plaatse bezorgen. Om dit product te verkopen, liet hij catalogusbladen maken. Juist deze catalogusbladen, die door hem los werden uitgegeven, maakten zijn collectie tot op de dag van vandaag onder stukadoors bekend. Al zijn bekende catalogusbladen zijn door het Stucgilde bijeen gebracht en opnieuw uitgegeven.

Stucornamentiek uit alle stijlen

Met de snel toenemende bouwproductie in de tweede helft van de 19e eeuw nam ook de behoefte aan ornamenten, lijstwerk en andere versieringen voor in het interieur toe. Gestukadoorde plafonds moesten naar de gangbare opvattingen uit die tijd voorzien zijn van lijstwerk en ornamenten. Voor de stukadoor was het makkelijker de ornamentiek uit deze collectie te putten, dan alles zelf ter plaatse te boetseren. Deze werkwijze, die op grote schaal is toegepast, levert de dag van vandaag een prachtig beeld op in de interieurs die in die lange periode zijn verrijkt met deze stucornamentiek.

Voldoende keus uit alle stucstijlen

De collectie van Silberling is zo groot dat in de meeste stijlen voldoende keus is. Ook de toen nog eigentijdse stijlen zoals Art-Deco en Jugendstil zijn voorradig. De bewaard gebleven collectie mallen is geïnventariseerd, waardoor beschadigde Silberling-plafonds in originele staat kunnen worden teruggebracht. Stucgilde leden kunnen van originele Silberling ornamenten een mal afgieten. Daarna is het mogelijk om het nieuw vervaardigde gietstuk op de ontbrekende plaats in het stucplafond weer aan te brengen.

Impressie Silberling collectie

Bestuurslid Fekke Haringsma legt in een korte video uit hoe de Silberling collectie tot stand is gekomen en hoe Stucgilde-leden bezitters van (delen van) oude Silberling plafonds kunnen helpen om deze in originele staat terug te brengen. Bekijk hier de video.

Silberling collectie online

U kunt de catalogusbladen van Silberling online inzien. Voor goed advies, en om de juiste ornamentiek bij het Silberling plafond te kunnen kiezen, adviseren we contact op te nemen met een Stucgildelid bij u in de buurt.

Bekijk de catalogus van de Silberling collectie