Stucmarmer is een pleisterlaag met een kleur, adering, oppervlak en hardheid die zeer veel gelijkenis heeft met echte marmer. Deze stukadoorstechniek wordt ook wel marmerstuc genoemd. Er kunnen grote wandvlakken, zuilen of andersoortige gebogen oppervlakken worden gemaakt die op het oog niet van natuursteen te onderscheiden zijn.
Stucmarmer
Stucmarmer werd hoofdzakelijk in de Baroktijd (1550-1700) toegepast. Veelal vanwege financiële redenen was het toen niet mogelijk om natuurmarmer toe te passen. Men wenste niet alleen rechte muurvlakken, maar ook marmeren zuilen, haardboezems, lijsten en ornamenten. Op zoek naar een alternatief werd ontdekt dat natuurmarmer bijzonder goed te imiteren was door aan Alabastagips kleurstoffen toe te voegen.
Zeer verfijnde techniek
De leden van het Neerlandsch Stucgilde weten echter als geen ander dat het maken van een goede stucmarmer veel inzicht en oefening vergt. Om te beginnen moet de afbindtijd van de Alabastagips worden ingesteld. Hierbij moet rekening worden gehouden met de gewenste kleur en structuur. Over het algemeen wordt hier been- of schrijnwerkerslijm voor gebruikt. Na het aanmaken van de gips met lijm worden er afhankelijk van de te imiteren marmersoort verschillende kleurstoffen toegevoegd. Dit vergt veel ervaring. Uiteindelijk wordt de gekleurde gips zo gecompositioneerd dat het overeenkomt met de gewenste marmerstructuur.
Bewerkelijke techniek
Doorgaans maakt men de samenstelling van de stucmarmer op een werktafel. Aansluitend worden de diverse plakken op de ondergrond (wand of zuil) aangebracht. Voor het maken van lijsten en ornamenten wordt de gips afgedrukt in speciale mallen. Nadat de gips is afgebonden (de tijd is afhankelijk van de bindtijdinstelling) wordt de gips glad geschaafd en aansluitend nat geschuurd met verschillende soorten schuurpapier. Tussentijds worden de gaatjes die in het oppervlak ontstaan, gevuld met een spachtelmassa. Gemiddeld zijn er zes schuurgangen nodig, waarna de stucmarmer wordt geslepen met een zogenaamde “bloedsteen”. Nadat de stucmarmer volledig is gedroogd, kan een hoogglans worden verkregen door de stucmarmer met witte boenwas op te wrijven.