Ga naar inhoud
Het Neerlandsch Stucgilde Logo
  • Home
  • Over het Gilde
    • Historie Stucgilde
    • Gilderegels
    • Opleiding Meester Stukadoor
    • Lid worden
    • Bestuur & leden van verdienste
    • Jaarplanning 2023
    • Contact
    • Samen zijn we groot
  • Technieken
    • Wat is stucwerk
    • Stijlenkennis
    • Fresco’s
    • Sgraffito
    • Stucmarmer
    • Stucco Lustro
    • Glans- en decoratieve pleisters
    • Lijsten & ornamenten
    • Silberlingcollectie
    • Schades & oplossingen
    • Restauratiebestek
    • Voorbeeldprojecten
  • Gildeleden vinden
    • Leden op naam
  • Actueel
  • Gildeforum
    • Agenda
    • Vraag & Aanbod
    • Mededelingen
    • Fotoalbums
    • Silberling Database

test

Home/test
testJolanda Reede2022-11-10T12:50:27+01:00

het_stucgilde

𝗖𝘂𝗿𝘀𝘂𝘀 𝗕𝗼𝗲𝘁𝘀𝗲𝗿𝗲𝗻

Afgelopen week op 𝗱𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟲 𝗲𝗻 𝘃𝗿𝗶𝗷𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗺𝗮𝗮𝗿𝘁 was er bij het NOA een leerzame cursus voor stukadoors en creatievelingen, met maar liefst 14 aanmeldingen! Op donderdag begon de cursus met boetseren en modelleren. Het boetseren werd met klei en was gedaan. Hierbij kregen de cursisten de opdracht om een paar kleine blaadjes te maken om meer gevoel te krijgen (zie het voorbeeld uit de natuur van een struik geplukt). Daarna werd de opdracht moeilijker gemaakt en werden de cursisten uitgedaagd om rozen na te maken. Het modelleren werd gedaan middels de traditionele manier met kalk en gips. Hier kwamen prachtige voluten, rocailles en guirlandes tevoorschijn al dan niet van een voorbeeld dan wel uit het hoofd.

Op de vrijdag was er de gelegenheid om met een andere techniek aan de gang te gaan. De opdracht was het uitsnijden van een grote kop in een enorme dikke laag mortel. Dit heeft veel weg van iemand die een beeld zal maken of een buste. In de praktijk is dit in 3D, wat vraagt om extra aandacht. Er kan namelijk snel te veel worden weggesneden. Het leuke met mortel is dat het ook weer bijgemaakt kan worden om zo tot een leuk resultaat te komen. De resultaten waren divers. Van een kopie van een tekening of voorbeeld met verhoudingen tot vrije ontwerpen. De resultaten kwamen allemaal mooi tot zijn recht.

Cursus verzorgd door: Jaap Poortvliet, Lois Vlasblom en Gerbert Tichem

https://www.noa.nl/nl/agenda/cursus-boetseren-en-modelleren/
𝗡𝗢𝗔 𝗠𝗮𝗴𝗮𝘇𝗶𝗻𝗲 Het 𝗡𝗢𝗔 𝗠𝗮𝗴𝗮𝘇𝗶𝗻𝗲

Het ledenmagazine is hét vakblad voor ondernemers in de afbouw- en natuursteenbranche. Het is up-to-date en onmisbaar! Meer weten?

𝗟𝗲𝗲𝘀 𝗵𝗶𝗲𝗿 het magazine: https://www.noa.nl/.../7285/lees-noa-magazine-1-digitaal.pdf
𝗖𝘂𝗿𝘀𝘂𝘀 𝗯𝗼𝗲𝘁𝘀𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗺𝗼𝗱𝗲𝗹𝗹𝗲𝗿𝗲𝗻

Tweedaagse training: 16 en 17 maart 2023, van 08.00 tot 16.30 uur

Dompel jezelf twee dagen onder in de wondere wereld van klei, kalk en gips en creëer onder deskundige begeleiding jouw eigen geboetseerde en gemodelleerde stijlelementen. De meester der meesters leert je stap voor stap hoe je de verschillende materialen gebruikt. 

𝗧𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗱𝗲 𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝘀 𝗹𝗲𝗲𝗿 𝗷𝗲:

✅ Welke kleisoorten geschikt zijn om te boetseren;

✅ Het opzetten van een ruwe basisvorm;

✅ Hoe je kunt modelleren met kalk en gips;

✅ Driedimensionaal te kijken;

✅Het snijden en herpositioneren van klei;

✅ Jouw handen en klein gereedschap goed te gebruiken.

Uniek aan deze workshop is dat je zowel van niets iets gaat vormgeven, als ook vanuit een groot ‘blok’ materiaal gaat af- en uitsnijden om op die manier een borstbeeld te modelleren. Ieder kan op zijn of haar eigen niveau deelnemen aan deze tweedaagse training. Met klei én de juiste verhoudingen kalk en gips ga je verschillende werkstukken maken. Leer deze dagen hoe een simpel aardappelschilmesje jouw grootste vriend wordt!

𝗕𝗲𝗹𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗸: Neem voor deze training klein handgereedschap, werkkleding, veiligheidsschoenen en een aardappelschilmesje mee.

Meer informatie vind je op: https://www.noa.nl/nl/agenda/cursus-boetseren-en-modelleren/
𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟴 𝗳𝗲𝗯 𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟴 𝗳𝗲𝗯𝗿𝘂𝗮𝗿𝗶

Op deze dag komen er 14 cursisten die leren om een sgraffito te maken. Een sgraffito is een decoratieve afwerking van meerdere lagen gekleurde mortel. Deze lagen worden nat in nat op elkaar gezet. Na voldoende uitharding kan de gewenste voorstelling of het ontwerp erop worden gezet door middel van de zogenoemde "polveer techniek". 

Bij de polveer techniek worden er kleine gaatjes in de lijnen van het ontwerp gemaakt. Met een pigment of gekleurd poeder kan zodoende de tekening worden overgebracht. Als het ontwerp erop staat kan er worden begonnen met het uitsnijden van de lijnen en het krabben naar de gewenste kleur. Zo ontstaat een mooi spel van kleuren, diepte en schaduw.
De eerste masterclass voor basis lijstenwerk is ee De eerste masterclass voor basis lijstenwerk is een feit. 
Met maar liefst 14 enthousiaste kandidaten hebben deze kunnen ervaren hoe het is om sierlijsten te maken en deze te verwerken naar een strak eind resultaat. 
Deze cursus geeft een klein inzicht in wat je te wachten staat indien je deel wilt nemen aan de restauratie opleiding.
Op zaterdag 24 september organiseert de gemeente N Op zaterdag 24 september organiseert de gemeente Nijmegen de beurs
'Monument? Er kan meer dan je denkt!' in de St. Stevenskerk. 
Namens het Neerlandsch stucgilde vertegenwoordigen Maikel van Dinther en Berry Derksen de beurs.
Hij is bijna klaar! Het derde Stucgilde Magazine k Hij is bijna klaar! Het derde Stucgilde Magazine komt eraan, nog nét voor de vakantie! Met ook dit keer weer superleuke onderwerpen, zoals een interview met Ben Benner, de rol van het acanthusblad in monumenteel stucwerk, een foto-impressie van het Rondje Haarlem en nog veel meer interessante items! 
Wil jij deze editie graag in je mailbox ontvangen en heb jij je niet eerder ingeschreven? Meld je dan aan bij info@stucgilde.nl en ontvang het magazine in je mailbox.
Vrijdag hebben de leden van het Neerlandsch Stucgi Vrijdag hebben de leden van het Neerlandsch Stucgilde een prachtige dag in Haarlem doorgebracht met elkaar. Het programma was door Fekke Haringsma en zijn vrouw Priscilla gemaakt: we startten op buitenplaats Beeckesteijn in Velzen en daarna genoten we van een lunch op het Spaarne in een rondvaartboot. Vervolgens togen we naar Huis Barnaart met zijn stucmarmeren eetzaal en het Teylers Huis met het stucplafond op de verdieping, ontworpen door Wijnand Freling en uitgevoerd door Fekke, Lois Vlasblom en vele anderen. Met grote waardering van Ben Benner op de uitvoering. Het was weer een prachtige dag en een geweldig samenzijn! 🤩 #stukadoors #stukadoorswerk #restauratie #restauratiewerken #stucplafond #stucwerk
We zijn nog niet klaar met de beursfoto’s! Tijde We zijn nog niet klaar met de beursfoto’s! Tijdens Beurs Monument was ook de bar geopend bij de stand van het Neerlandsch Stucgilde. Dat leverde de volgende prachtige stillevens op. 
Er mocht door de gildeleden naar hartelust gemixt worden met alle aanwezige ingrediënten, dat deden zij dan ook.  #stucwerk #materialen #ambacht
De winactie van begin juni kent maar één goed an De winactie van begin juni kent maar één goed antwoord, namelijk antwoord C! Prijswinnaars ontvangen bericht. 

Tussen de oudste en de jongste deelnemer bij de stand zit maar liefst 60 jaar leeftijdsverschil. 
Zoals gebruikelijk liep op de stand van het Neerlandsch Stucgilde oud en jong weer door elkaar heen om het mooie ambacht te promoten. Onder de bezoekers bevond zich een nóg jongere geïnteresseerde die wel een poging wilde wagen om iets moois te maken. We zeggen maar zo: jong geleerd is oud gedaan 🤩 #stucwerk #winactie #restauratiestucwerk #restauratiestukadoors
𝒟𝑜𝑒 𝓂𝑒𝑒 𝑒𝓃 𝓌𝒾𝓃! W 𝒟𝑜𝑒 𝓂𝑒𝑒 𝑒𝓃 𝓌𝒾𝓃!
We zijn nog steeds een beetje aan het bijkomen van de Beurs Monument die twee weken geleden plaatsvond. Wat een topdagen waren dat weer!
Er is ook heel wat fotomateriaal te delen, dus voorlopig zijn we er ook niet mee klaar.
Aan deze eerste fotoserie hangen we een winactie vast. Wat je kunt winnen? Een échte Stucgilde-tas met daarin een pen en een exemplaar van het boekje Met de Mantel der liefde, een prachtig boekje met daarin allerlei leuke weetjes, foto's en anekdotes over het prachtige ambacht!

Geef antwoord op de volgende vraag:
In de stand van het Neerlandsch Stucgilde waren diverse restauratiestukadoors bezig om het werk te promoten, van meesterstukadoors tot leerlingen, tot hulpkrachten. Hier komt de vraag: hoe groot is het leeftijdsverschil tussen de jongste en oudste die in de stand van het Neerlandsch Stucgilde aanwezig was om het vak te promoten?

A) 80 jaar
B) 25 jaar
C) 60 jaar
D) 65 jaar

Volg Het Neerlandsch Stucgilde en laat je reactie achter onder dit bericht! Wie weet krijg jij dan wel een berichtje in je inbox dat je gewonnen hebt .
Enne: delen mag, graag zelfs! Help mee om dit prachtige 👌 ambacht te promoten! 😃 #winactie #ambacht #opleiden #stukadoorsopleiding #stukadoor #restauratiestukadoor #beursmonument2022
Vorige week vond er een gedenkwaardig moment plaat Vorige week vond er een gedenkwaardig moment plaats: de overdracht van de voorzittershamer. In dit filmpje nemen we jullie een klein beetje mee naar vorige week… (Natuurlijk gaan we nog veeeel meer mooie dingen delen over Beurs Monument, waar wij vorige week waren. Blijf ons volgen! 😃)
We zijn druk bezig met de opbouw bij Beurs Monumen We zijn druk bezig met de opbouw bij Beurs Monument, vanaf morgen in de Brabanthallen in Den Bosch. Zien we je daar? #monument #beursmonument2022 #stukadoors #restauratiestukadoor #plafonds #wanden #stucwerk #bouwopleiding
DELEN IS FIJN! Ben jij die grote hoeveelheden gips DELEN IS FIJN!
Ben jij die grote hoeveelheden gips aanmaken beu en vind je dat het wel wat minder kan? Dan is het vak van restauratiestukadoor misschien wel iets voor jou! Binnenkort start een nieuwe lichting studenten met de opleiding tot restauratiestukadoor. Wil jij meer weten over het vak? Kom dan op Beurs Monument naar de Meesterlijke InfoDemoDoe-stand! Hier krijg je informatie over wat het beroep van restauratiestukadoor en de restauratieopleiding inhouden én kan je zelf proberen om iets meesterlijks te maken, zodat je een klein beetje kan voelen of het werk van restauratiestukadoor bij je past. 
Lijkt het je leuk om vrijblijvend meer over de opleiding tot restauratiestukadoor te weten te komen? Op 17, 18 en 19 mei zijn wij op de beurs Monument te vinden in de Brabanthallen in Den Bosch, toegangskaarten zijn tijdelijk gratis verkrijgbaar. Schrijf je in via secretaris@stucgilde.nl, dan krijg je op de beurs bij de Meesterlijke InfoDemoDoestand een goodiebag cadeau! Wees er snel bij, de voorbereidingen zijn al begonnen. Zien we je daar? #stucwerk #opleiding #restauratiestukadoor #monument
𝕯𝖊 𝖓𝖎𝖊𝖚𝖜𝖊 𝖛𝖔𝖔𝖗 𝕯𝖊 𝖓𝖎𝖊𝖚𝖜𝖊 𝖛𝖔𝖔𝖗𝖟𝖎𝖙𝖙𝖊𝖗!
Vorige week vond er een algemene ledenvergadering plaats van Het Neerlandsch Stucgilde in Paleis Soestdijk. Eén van de agendapunten: het vertrek van Anton van Delden als voorzitter en de voordracht van een volgende.
Wat denk je, nog geen half uur nadat de leden in de algemene ledenvergadering de voordracht uit het bestuur van Lois Vlasblom als nieuwe voorzitter van Het Neerlandsch Stucgilde unaniem hadden bevestigd, nam zelfs de Prins van Oranje in Paleis Soestdijk al zijn hoed voor hem af. En dat terwijl het officiële moment van overdracht traditiegetrouw over een paar weken op de Beurs Monument nog moet komen. Met deze waardering uit het verleden voorspelt dat nu al heel veel goeds voor de toekomst van ons mooie Stucgilde!

Na deze officiële gebeurtenis op de komende beurs Monument, waar wij u op onze stand graag zien komen op één van de beursdagen, gaan wij zeker nog uitgebreid terugkomen op deze nieuwe fase voor het Neerlandsch Stucgilde. 
(Foto: Lois en Willem, gezamenlijk op Soestdijk) #voorzitterschap #voorzitter #paleissoestdijk #gilde #ambacht #stukadoors
Het zal je niet zijn ontgaan, maar voor het geval Het zal je niet zijn ontgaan, maar voor het geval dat: Het Neerlandsch Stucgilde is in mei aanwezig op MONUMENT, 'de enige dedicated beurs in de branche.' Wij hebben er superveel zin in! 🤩🥳
Zien we je daar? Je kan je (gratis) aanmelden via de link in onze bio.
Heb je speciale interesse voor de stand van de opleiding tot restauratiestukadoor? Dan ontvang je een gratis goodiebag als je je aanmeldt bij het mailadres van Het Neerlandsch Stucgilde: info@stucgilde.nl. 
Tot dan! #beurs #beursmonument2022 #restauratie #monument
𝒲𝒾𝓁 𝒿𝒾𝒿 𝑜𝑜𝓀 𝓉𝑒𝓀𝑒𝓃𝑒𝓃 𝓋𝑜𝑜𝓇 𝑒𝑒𝓃 𝓂𝑒𝑒𝓈𝓉𝑒𝓇𝓁𝒾𝒿𝓀 𝒹𝒾𝓅𝓁𝑜𝓂𝒶?

Zou jij ook wel een diploma meesterrestauratiestukadoor willen hebben? Binnenkort start een nieuwe lichting studenten met de opleiding tot restauratiestukadoor. Wil jij meer weten over het vak? Kom dan op Beurs Monument naar de Meesterlijke InfoDemoDoe-stand! Hier krijg je informatie over wat het beroep van restauratiestukadoor en de restauratieopleiding inhouden én kan je zelf proberen om iets meesterlijks te maken, zodat je een klein beetje kan voelen of het werk van restauratiestukadoor bij je past. 
Lijkt het je leuk om vrijblijvend meer over de opleiding tot restauratiestukadoor te weten te komen? Op 17, 18 en 19 mei zijn wij op de beurs Monument te vinden in de Brabanthallen in Den Bosch, toegangskaarten zijn tijdelijk gratis verkrijgbaar. Schrijf je in via secretaris@stucgilde.nl, dan krijg je op de beurs bij de Meesterlijke InfoDemoDoestand een goodiebag cadeau! Zien we je daar? #opleiding #stukadoor #meesterstukadoor #restauratiestukadoor #ambacht
Vanaf het begin van de oprichting hebben de leden Vanaf het begin van de oprichting hebben de leden van Het Neerlandsch Stucgilde zich er sterk voor gemaakt om de kennis die er is over het ambacht van restauratiestukadoor over te dragen aan de jongere generatie. Dat is gelukt, het heeft zelfs geresulteerd in de oprichting van een heuse opleiding. 

Nu de periode er weer aankomt waarin jongeren een keuze voor een vervolgopleiding, willen we graag iedereen er bewust van maken hoe fantastisch het kan zijn om met je handen te werken. Aan iedere jongere willen we daarom meegeven: vergeet de ambachtelijke vakken niet! Hoe dan ook, wanneer je een keuze moet maken, dan geldt er eigenlijk maar een ding: doe wat je leuk vindt, kies met je hart! #schoolkeuze #studiekeuze #vervolgopleiding #ambacht #werkenindebouw #stucgilde #stukadoor
𝙄𝙨 𝙢𝙚𝙚𝙨𝙩𝙚𝙧𝙡𝙞𝙟𝙠 𝙨𝙩𝙪𝙘𝙬𝙚𝙧𝙠 𝙤𝙤𝙠 𝙞𝙚𝙩𝙨 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙟𝙤𝙪? 
Binnenkort start een nieuwe lichting studenten met de opleiding tot restauratiestukadoor. Zou jij ook wel meesterlijk stucwerk willen maken? Kom dan op Beurs Monument naar de Meesterlijke InfoDemoDoe-stand! Hier krijg je informatie over wat het beroep van restauratiestukadoor en de restauratieopleiding inhouden én kan je zelf proberen om iets meesterlijks te maken, zodat je een klein beetje kan voelen of het werk van restauratiestukadoor bij je past. 
Lijkt het je leuk om vrijblijvend meer over de opleiding tot restauratiestukadoor te weten te komen? Op 17, 18 en 19 mei zijn wij op de beurs Monument te vinden in de Brabanthallen in Den Bosch, toegangskaarten zijn tijdelijk gratis verkrijgbaar. Schrijf je in via secretaris@stucgilde.nl, dan krijg je op de beurs bij de Meesterlijke InfoDemoDoestand een goodiebag cadeau! We hopen je te verwelkomen bij onze Meesterlijke InfoDemoDoe-stand in mei (Beurs Monument, 17, 18, 19 mei in de Brabanthallen in Den Bosch). #restauratie #opleiding #onderwijs #studiekeuze #ambacht #stucwerk #beursmonument2022
꧁༺ 𝕴𝖐 𝖍𝖊𝖇 𝖒'𝖓 𝖜𝖆𝖌𝖊𝖓 𝖛𝖔𝖑𝖌𝖊𝖑𝖆𝖉𝖊𝖓, 𝖛𝖔𝖑 𝖒𝖊𝖙 𝖔𝖚𝖉𝖊 𝖘𝖕𝖚𝖑𝖑𝖊𝖓... ༻꧂

Vorige week plaatsten we een anekdote over het mini-plafond van Jaap Poortvliet en het miniatuurgereedschapskarretje dat hij van Anton van Delden cadeau kreeg om zijn werk mee te doen. De foto van het karretje hebben we wat uitvergroot dit keer. 
Wat zien we nu eigenlijk op de kar van Jaap, waar ging de stukadoor van vroeger en nu mee op pad? 
We zijn benieuwd wat jullie allemaal herkennen! 
Laat het hieronder weten 👇 #stucwerk #stukadoorsgereedschap #gereedschap #stuc #stukadoor
Laad meer Volg op Instagram

Stel je vraag






    Contactgegevens

    De Smalle Zijde 20A
    3903 LP Veenendaal
    Telefoon 0318-547373
    info@stucgilde.nl

    Leden inlog

    © Copyright 2017 | het Neerlandsch Stucgilde | Webdesign Pluimers Mediaservice
    Page load link
    Ga naar de bovenkant