Vrijdag 12 mei 2017 kregen we een cursus beton emaille in Rosmalen. Onder leiding van Henk Visker en zijn zoon Toine gingen we op zoek naar de oude recepten voor herstel en het (op)nieuw aanbrengen van beton emaille afwerking.

Beton emaille is super stoot-, kras- en slijtvast en werd in de jaren ’50 en ‘60 in Nederland veel toegepast. Bijvoorbeeld voor wanden in natte ruimtes, als lambrisering en langs trappen. Beton emaille kan over sterk raapwerk als ondergrond worden aangebracht. Henk Visker is echt een meester in beton emaille: misschien wel de enige die de kunst beheerst? De voorstrijk is qua samenstelling een geheim recept, evenals de te gebruiken pasta, die in samenstelling met witte cement wordt toegepast. Als Stucgilde leden waren we maar wat enthousiast om uitleg te krijgen en oude boeken in te kunnen kijken.

Ook nam een Belgische cursist deel aan de cursus. Die is geen lid van het Neerlandsch Stucgilde, maar ook daar is men zoekende naar restauratie toepassingen. Het was een mooie dag voor kennisverdieping en -uitwisseling!